IPA Regija Kosovsko Pomoravlje u poseti Rusiji

Na poziv predsednika IPA Sekcije Rusije Alekseja Gankina delegacija IPA Regije Kosovsko pomoravlje, posetila je Rusiju u periodu od 10.09. do 20.09.2015. godine. Dva su razloga za ovu malo dužu posetu i to najpre Kongres IPA Rusije koji se održao u gradu Uljanovsk od 10.-13.09.2015. godine, gde smo pored predsednika IPA Sekcije Srbije dr Nebojše Pantelića prisustvovali kao gosti, kao i Konferencija zemalja Crnomorskog regiona koja se održala u gradu Tula od 17-20.09.2015. godine.

Delegacija IPA Regije Kosovsko pomoravlje u sastavu: mr Dobrivoje Stojanović, predsednik Regije, Nasković Svetozar, član Izvršnog saveta Regije, kao i dva naša člana kluba prijatelja Srećko Spasić, predsednik srpske opštine Klokot na KiM-u i Ljubiša Stojanović, zamenik načelnika za poljoprivredu Grada Niša.

Naši IPA prijatelji Aleksej Gankin i njegovi saradnici, potrudili su se da nam u najboljem svetlu pokažu deo od prelepih znamenitosti Uljanovska, Moskve i Tule.

Tokom posete Moskvi, posetili smo smo prostorije Moskovskog IPA Regiona gde nas je primio predsednik Regiona, general Ivan Sardak, sa kojim smo proveli prijatno popodne uz ručak. General Sardak je dao obećanje da će u narednoj godini biti gost Srbije i naše IPA Regije.

Takođe smo bili počasni gosti na godišnjici Kulikosvske bitke na Kulikovom polju, u znak sećanja na veliku Rusku pobedu nad Tatarima i Mongolima 1380. godine. Posebne emocije nam je izazvala činjeninca da je ova bitka bila samo 9 godina pre Kosovske bitke – kako su istorije naša dva naroda slične.

Za vreme Kongresa u Uljanovsku kao znak iskrenog prijateljstva i poštovanja prema IPA Srbiji i srpskom narodu uopšte, predsednik IPA Srbije dr Nebojše Pantelić, kao i članovi naše delegacije Dobrivoje Stojanović i Svetozar Nasković nagrađeni su Medaljom IPA Sevastopolja.

Velika nam je čast što smo upoznali predsednike mnogih IPA Regiona Rusije, sa kojim smo proveli nekoliko dana u prijatnom i bratskom druženju. Takođe je prijatno poznanstvo i druženje bilo i predstavnicima IPA Sekcija Švajcarske, Rumunije, Kazahstana, Bugarske, Moldavije i dr. Nakon konferencije u Tuli, predsednik naše IPA Regije Dobrivoje Stojanović dao je izjavu za prvi kanal TV Rusije, o problemima sa kojima se Srbija suočava a u vezi sa velikim prilivom izbeglica u poslednjim mesecima.