LOGO

IPA – najveća policijska organizacija na svetu – formirana je 1. januara 1950. Od tada je njen Esperanto moto “Servo per Amikeco” (Služenje kroz prijateljstvo), dopreo do nezamislivo mnogo ljudi.

Udruženje je formirano zato sto je policijski narednik iz Lincolnshire -a, Engleska, Arthur Troop, želeo da napravi mostove prijateljstva i međunarodne saradnje među policajcima.

Arthur Troop je rođen 15. decembra 1914, u Lincoln  Engleska, gde je proveo detinjstvo i pohađao osnovnu školu. Karijeru je počeo kao mehaničar ali ubrzo je pronašao interes u drugim oblastima. Studirao je Ruskin Koledž, Oxford , za diplomu u ekonomiji i društvenim naukama. Istovremeno je završio 3-godišnje studije Ruske istorije. Dobio je nagradnu stipendiju da poseti Moskvu i Lenjingrad 1934. Posle toga je završio 2-godišnje studije poljoprivrede na Avoncroft Agricultural College u Worcestershire-u.

19. juna 1936. godine, Arthur se zaposlio u policiji u Lincolnshire , gde je izvršavao različite zadatke ali se na kraju specijalizovao za saobraćaj. Odmah posle drugog svetskog rata, Arthur je postavio sebi ogroman zadatak, da formira svetsku organizaciju prijateljstva među policajcima. On je oduvek više verovao u ljudski razgovor nego u sukob i uvek je verovao u pozitivni kvalitet prijateljstva. Ipak, vremenom on je smatran za čudaka i proverenog opozicionara od strane šefa njegove policijske stanice.

1948-49. godine napravljeni su prvi kontakti između policijskih prijatelja u zemlji i inostranstvu. 1949. objavljen je članak u reviziji britanske policije pod pseudonimom ‘Aytee’. Usledio je neverovatan odziv na taj članak, Arthur je bio ubedjen da treba da nastavi dalje. IPA je osnovana 1. januara 1950 sa Esperanto motom Servo per Amikeco (saradnja kroz prijateljstvo) i Arthur Troop je postao prvi generalni sekretar britanske sekcije. Njegov san o udruženju sa razvijenim socialnim, kulturnim i profesionalnim vezama medju članstvom, u sredini bez diskriminacije u zavisnosti od položaja, pola, boje, jezika ili religije, postao je stvarnost.

Uz pomoć kolega koji su bili prvi pioniri uspostavljanja policijske saradnje, on je neumorno radio da ohrabri formiranje drugih nacionalnih sekcija. Uskoro je bilo sekcija sirom sveta: zapadna Evropa, Afrika, Amerika (severna i južna), Azija, Australija. 1955, na prvom sastanku međunarodnog izvršnog komiteta u Parizu, on je postao prvi međunarodni sekretar i bio je na toj dužnosti do 1966. kada je otišao iz ličnih razloga.

Sledeći dostignuća koje je Arthur Troop postigao u kreiranju šta IPA treba da bude, menjao se i odnos vlasti prema njoj. Na listi nagrada za kraljičin rodjendan 1965, Arthur Troop je bio nagrađen za rad na osnivanju IPA sa medaljom britanske imperije. Kasnije je dobio mnogo nagrada u inostranstvu: počasni doktorat iz Kanade; Krst časti od predsednika Republike Austrije; Zlatni mač u Mađarskoj.

U penziju je otišao 1966, ali želja da pomaže drugima je nastavljena. On je učestvovao u radu odeljenja Lincolnshire socialne pomoći, kao kućni posetilac za slepe osobe i ponovo dobio nacionalno priznanje za humanitarni rad u obezbeđenju pasa vodiča. Čak i tokom njegove kasnije bolesti on i njegova žena nastavili su sa humanitarnim radom.

Političke promene u istočnoj Evropi bile su katalizator za dalji rast udruženja. Kao bivši član rukovodstva regularno je prisustvao međunarodnim sastancima gde su njegovi stavovi uzimani u obzir i uvažavani. Na jedanestom svetskom kongresu 1985. bio je prvi dobitnik zlatne medalje udruženja, a na 26. IEC Konferenciji u Beču 1995, Arthur je bio nagrađen IPA svetskom policijskom nagradom.

Uprkos njegovoj ozbiljnoj bolesti, Arthur se pripremao za ljubilarni svetski kongres (50 godina od osnivanja), održan Bournemouth maja 2000. Njeno kraljevsko visočanstvo, princeza Ana, na ceremoniji otvaranja odala je priznanje čoveku iz Lincolnshire , za ogroman napor u postizanju velikog zadatka osnivanja IPA-e. Njeno kraljevsko visočanstvo nakon toga je rekla “…Arthur Troop je prošao kroz teške situacije, izolaciju i nezainterosovanost da bi stigao tamo gde niko od nas nije ni mogao čak ni da zamisli.”

22. juna 2000. godine, Arthur and Marjorie proslavili su šezdesetu godišnjicu svog braka. Na žalost, posle duge bolesti, Arthur je sklopio oči tokom jednog popodnevnog sna u četvrtak, 30. novembra 2000. godine. Arthur je bio jedan običan britianski policajac sa snom koji je ostvario svoje ciljeve osnivanjem najveće svetske organizacije policajaca.

Međunarodno policijsko udruženje IPA (International Police Association) je strukovna organizacija policajaca, koja okuplja preko 400.000 članova u preko 60 zemalja sveta.  Svedoci smo stalnog rasta IPA koja je neosporno postala glavna policijska organizacija u svetu kako po broju članova tako i po svom uticaju.

Osnivačke ideje Arthura Troopa traju i danas …

IPA je jedina međunarodna strukovna organizacija policajaca, kako aktivnih tako i penzionisanih bez obzira na funkciju, rang, religiju, pol, nacionalnost, rasu.

IPA je politički i poslovno potpuno nezavisna i nevezana ni za jednu drugu organizaciju ili udruženje.

IPA je otvorena za policajce svih država, za jednostavne i neograničene odnose između policajaca i za uspostavljanje mogućnosti međusobne izmene strukovnih iskustava.

IPA je registrovana na temelju svojih ciljeva pri Savetu Evrope i UN sa savetodavnim statusom kao međunarodna organizacija.

Ciljevi ove organizacije su:
–   podsticanje razmene profesionalnog iskustva,
–   podsticanje prijateljstva policajaca između zemalja članica,
–   poboljšanje odnosa između policije i javnog mnjenja,
–   podsticanje socijalno-humanitarnih aktivnosti,
–   podsticanje kulturno-sportske saradnje policajaca zemalja članica.

 IPA organizacija organizuje sledeće aktivnosti:
–   programske kurseve za policajce u trening centru u Gimbornu (Nemačka),
–   međunarodne seminare vezane za policijsku profesiju i problematiku,
–   organizuje susrete policajaca zemalja članica u cilju razmene profesionalnih iskustava po raznim pitanjima,
–   organizuje boravak u IPA kućama (mini hoteli) za članove IPA organizacije po veoma pristupačnim cenama,
–    organizuje kulturno-sportsku saradnju policajaca zemalja članica,
–   prikuplja humanitarnu pomoć policajcima članovima IPA organizacije  koji su stradali u prirodnim katastrofama, bolestima i sl.
–   stipendira talentovane učenike i studente sa nedovoljnim primanjima.

Prvi kontakti Policijske uprave u Šapcu sa ovom organizacijom datiraju od 1999. godine, kada je delegacija IPA sekcija Grčka, Kefalonske regije sprovela humanitarnu akciju prikupljanja pomoći porodicama poginulih policajaca i vojnika iz Mačvanskog okruga. Taj prvi kontakt ostvaren je zahvaljujući civilnoj saradnji gradova pobratima Šapca i Argostolija (Kefalonija-Grčka) i entuzijazmu predsednika IPA sekcije Kefalonske regije, gospodina Janisa Dukasa i predsednika Društva grčko-srpskog prijateljstva, gospodina dr. Viktora Ruhotasa. Za pruženi doprinos razvoju prijateljskih odnosa dva naroda, gospodin dr. Viktor Ruhotas, je imenovan za počasnog konzula naše zemlje u Grčkoj za perfekturu Kefalonija – Itaka.

Na redovnom godišnjem kongresu IPA sekcije Grčke, koji je održan od 04. do 08. maja 2005. godine na Kritu, delegacija Ministarstva su iznetim argumentima uspeli da dobiju saglasnost od strane rukovodstva IPA, za održavanje Osnivačkog kongresa.

Osnivačkim kongresom koji je održan u Beogradu 04.03.2006.godine, formirana je Intrenacionalna policijska asocijacija ( IPA ) sekcija Srbija i Crna Gora, izabran je Izvršni savet i Nadzorni odbor.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je 25.01.2007. godine svojim rešenjem preregistrovalo IPA sekciju Srbija i Crna Goru u IPA sekciju Srbija jer su se za to stvorili svi zakonski i drugi neophodni uslovi.

IPA sertifikat

IPA Sekcija Srbija 2007. godine u Balatonu (Mađarska) glasovima svih zemalja učesnica  primljena je u punopravno članstvo.

IPA sertifikat