PRVA TRIBINA IPA SEKCIJE SRBIJA NA TEMU NASILJA U PORODICI USKORO U VALJEVU

Predsednik Internacionalne policijske asocijacije (IPA) sekcije Srbija prof. dr Nebojša Pantelić je 20. jula 2017. godine posetio Gradsku upravu Valjeva.
U razgovoru sa pomoćnikom gradonačelnika Valjeva Miroslavom Pimićem i predstavnicima valjevske Policijske uprave Slađanom Simić i Mihailom Pavlovićem, Pantelić je predložio da se u Valjevu, gradu koji je osnivač IPA sekcije Srbija, održi tribina na temu nasilja u porodici. Održavanju prve aktivnosti na ovu temu srpske sekcije IPA u Valjevu, doprinela je činjenica da u našem gradu postoje stručnjaci koji se bave ovom temom i koji će biti predavači na ovoj tribini.
Čelni čovek IPA Srbije je ovom prilikom pohvalio zalaganje pomoćnika gradonačelnika Valjeva gospodina Pimića na ovogodišnjoj poseti delegacije iz Valjeva Segedinu, sedištu IPA županije Čongrad, da se potpiše Sporazum o saradnji između mađarske IPA županije Čongrad i srpske IPA regije Valjevo u cilju dodatnog unapređenja dugogodišnje uspešne saradnje mađarske i srpske policije, a samim tim i stabilnosti u regionu.
Planirana tribina treba da ostvari nekoliko od ciljeva IPA organizacije koje sveobuhvatno čine : podsticanje socijalno-humanitarnih aktivnosti, poboljšanje odnosa između policije i javnog mnjenja, podsticanje kulturno-sportske saradnje policajaca zemalja članica i podsticanje razmene profesionalnog iskustva.
IPA, čiji je osnivač Englez Arthur Troop, postoji od 1950. godine i glavna je i najveća policijska organizacija na svetu kako po broju članova kojih ima preko 400.000 u preko 60 zemalja sveta, tako i po svom uticaju. Ovo međunarodno policijsko udruženje jedina je međunarodna strukovna organizacija policajaca, kako aktivnih, tako i penzionisanih, bez obzira na funkciju, rang, regiju, pol, nacionalnost, rasu i otvorena je za policajce svih država, za jednostavne i neograničene odnose između policajaca i za uspostavljanje mogućnosti međusobne izmene strukovnih iskustava. IPA je politički i poslovno potpuno nezavisna i nevezana ni za jednu drugu organizaciju ili udruženje, registrovana na temelju svojih ciljeva pri Savetu Evrope i Ujedinjenih nacija sa savetodavnim statusom kao međunarodna organizacija.
U martu 2006. godine formirana je Internacionalna policijska asocijacija sekcija Srbija i Crna Gora, a IPA sekcija Srbija je od septembra 2007. godine punopravna članica Internacionalne policijske asocijacije.

Preuzeto sa Zvanične prezentacije Grada Valjeva, koju možete pogledati OVDE