PROJEKAT “OČUVANJE SRPSKOG NACIONALNOG IDENTITETA“ – KOLEKTIVNA IZLOŽBA SLIKA “SVETI VASILIJE OSTROŠKI-ČUDOTVORAC“

Dana 15. januara 2016. godine u prostorijama Kulturnog centra u Bačkoj Palanci, otvorena je izložba “Sveti Vasilije Ostroški – Čudotvorac“, treća aktivnost projekta “Očuvanje srpskog nacionalnog identiteta“, pod pokroviteljstvom IPA Sekcije Srbije.
Predsednik Odbora za kulturu i obrazovanje IPA Regije Beograd i predsednik UG“ Krila anđela“, mr Milan Reljić, svim prisutnim posetiocima izložbe, kroz svoje izlaganje objasnio je koliko je projekat “Očuvanje srpskog nacionalnog identiteta“ veoma ozbiljan i značajan za Srbiju i njene građane, a posebno, jer kao pokrovitelj celog projekta stoji najveća policijska organizacija IPA Sekcije Srbije. Istakao je da je velika čast, a još veća odgovornost imati za zadatak predstavljanje istorije, kulture i tradicije svoga naroda u svetu.
Mlada recitatorka KC Bačke Palanke, Lana Kovačević publici se predstavila pesmom pesnikinje Nade Aničić Crljenica iz Beograda. Pesma “Svetom ocu Vasiliju“, nastala je na Svetom Ostrogu, gde je pesnikinja svakodnevno prisustvovala jutarnjim i večernjim molitvama i pored moštiju Sveca čitajući akatist Svetom Vasiliju bila nadahnuta i napisala ovu pesmu.
Klub klasične gitare “Akord“ iz Bačke Palanke, na čelu sa Markom Šalićem i Ivanom Smiljanić, izveli su za sve prisutne kompoziciju “Marš na Drinu“.
Rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti, Miroslava Šolaja istakala je da je ovom izložbom Bačka Palanka, kao grad, to veče postao, centar kulturnih dešavanja u Srbiji. “Ceo ovaj projekat odaje utisak da ste ponosno prezentujući srpsku istoriju, kulturu i tradiciju, poleteli iznad Srbije i verujem, posmatrajući ovu izložbu, da će te istim tim krilima obići i ceo svet“ i zvanično proglasila izložbu otvorenom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *