MODERNIM KANALIMA KOMUNIKACIJE DO BEZBEDNIJEG OKRUŽENjA ZA MLADE

Projekat Modernim kanalima komunikacije do bezbednijeg okruženja za mlade“, sprovodi Centar za omladinu – TVOJA SRBIJA u saradnji sa Nacionalnom sekcijom  Internacionalnom policijskom asocijacijom Srbija (NS IPA Srbija), Regija Beograd, a pod pokroviteljstvom  Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Svrha ovog projekta je osnaživanje mladih uzrasta 15-19 godina o različitim vidovima vršnjačkog nasilja, pre svega nasilja na internetu. Sprečavanje i suzbijanje nasilja prema mladima, kao i zaštita mladih koji su pod rizikom od nasilja ili su izloženi nasilju, prepoznato je kao prioritet u nacionalnim politikama i predmet je značajnih napora koje ulažu Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta i ostale državne institucije.

Projekat se odvijao u nekoliko faza. U prvoj fazi organizovana je javna rasprava i panel diskusija na najvećem regionalnom jutjub festivalu, Balkan tjub festu, gde je više od 3.300 mladih i 500 roditelja razgovaralo na temu vršnjačkog nasilja. Govornici na javnoj raspravili bili su gospođa Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta, prof. dr Nebojša Pantelić, predsednik NS IPA Srbija i Marija Žeželj, Youtube influenser. Na panel diskusiji učestvovali su i mladi Youtube influenseri Miloš Bajić „Miloš HD“ i Milica Perić „Kovalska“.

U daljoj fazi projekta realizovane su 3 radionice u 3 srednje škole (Pančevo, Šabac i Sremka Kamenica), tokom kojih je više od 150 mladih bilo edukovano o prevenciji i suzbijanju ali i o oblicima vršnjačkog nasilja, pre svega digitalnom.