Ministar Stefanović otvorio izložbu „Istorija policije u Srbiji“

Dana 19.04.2018. godine, Potpredsednik Vlade Republike Srbije i Ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović otvorio je, u prostorijama na Andrićevom vencu broj 2, izložbu „Istorija policije u Srbiji“, koju će građani u narednom periodu moći da pogledaju i bolje se upoznaju sa eksponatima koje su nekada koristili pripadnici MUP-a i sa razvojem policije kroz istoriju dugu više od dva veka.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović otvorio je danas, u prostorijama na Andrićevom vencu broj 2, izložbu „Istorija policije u Srbiji“, koju će građani u narednom periodu moći da pogledaju i bolje se upoznaju sa eksponatima koje su nekada koristili pripadnici MUP-a i sa razvojem policije kroz istoriju dugu više od dva veka.

Ministar Stefanović podsetio je da se prvi koreni javne bezbednosti u Srbiji javljaju u vreme Prvog srpskog ustanka, a da je 1811. godine zvanično osnovano Ministarstvo unutrašnjih dela, na čelu sa Jakovom Nenadovićem, kao prvim ministrom.

„Od tog trenutka, u više od dva veka postojanja, srpska policija prošla je kroz brojne izazove i imala važnu ulogu u oslobađanju Srbije od turske okupacije, u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i u drugim turbulentnim vremenima. Ono što je važno naglasiti jeste činjenica da je policija uvek bila uz svoj narod i delila sudbinu svega onoga kroz šta su građani prolazili“, istakao je Stefanović.

Ukazavši da će na izložbi građani moći da vide najatraktivnije eksponate i da je ovo prva izložba takvog tipa u istoriji srpske policije, Stefanović je naveo da na ovaj način Ministarstvo unutrašnjih poslova želi građanima da dočara kako je policijska služba nekada izgledala.

„Nažalost jedan veliki broj eksponata je zbog turbulentnih vremena zauvek izgubljen. Postoje fotografije nekih uniformi koje nisu sačuvane, imamo dokumenta koji dočaravaju kako su neke stvari izgledale, ali nemamo neke predmete“, rekao je Stefanović i pozvao građane koji u privatnim kolekcijama imaju stare predmete koje je policija koristila da ih privremeno ustupe Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi bili izloženi.

Prema njegovim rečima, ova postavka je privremenog karaktera, a Ministarstvo unutrašnjih poslova će se potruditi da pronađe adekvatan prostor u kome bi se otvorio muzej i u njemu izložilo daleko više eksponata.

Stefanović se zahvalio svim ljudima koji su nesebično pomogli u realizaciji ove izložbe, kao i Gradu Beogradu na ustupljenom prostoru.

(tekst preuzet sa stranice mup.gov.rs)

Izložbena postavka je inače deo kolekcionarskih predmeta Predsednika Internacionalne policijske asocijacije Sekcije Srbije – Regije Pomoravlje, Stojanović Slobodana, čiju kolekciju smo i u ranijem periodu predstavili na našoj stranici IPA Sekcije Srbije, u rubrici Kolekcionarstvo, koju možete pogledati OVDE.

Događaj je u celosti propraćen putem velikog broja medija, čije objave možete pogledati na niže navedenim linkovima

MUP.GOV.RS
Srbija.gov.rs
Pink.rs
Tanjug.rs
Telegraf.rs
Espreso.rs