KONFERENCIJA “RECI NE NAVIJAČKOM NASILJU”

Edukacija mladih je od presudnog značaja za iskorenjivanje nasilja na sportskim terenima. To je zajednička poruka učesnika konferencije povodom projekta „Reci NE navijačkom nasilju – umrežavanje lokalnih partnera i multisektorski pristup borbi protiv nasilja na sportskim terenima”, koja je održana dana 11.12.2017. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Na konferenciji su govorili Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta, Dejan Tomašević generalni skretar Košarkaškog saveza Srbije, prof. dr Nebojša Pantelić, predsednik Internacionalne policijske asocijacije Srbije i Ljubisav Sekulić, predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Konferenciji su prisustvovali i srednjoškolci iz cele Srbije.
Svi učesnici smatraju da preventiva, u nerepresivnom smislu, najefektivnije utiče na uzraste koji još nisu ili su tek u početnoj fazi pripadnici navijačkih grupa. Na taj način, mladim ljudima se pruža mogućnost da se edukuju na pravi način o svemu što je štetno u sportu i da nauče prave vrednosti zbog kojih se ljudi bave sprtom. Kroz projekat „Reci NE navijačkom nasilju“ udružili su se lokalni partneri i multisektorski pristupili borbi protiv nasilja na sportskim terenima. Zasad se edukacija srednjoškolaca realizuje u 11 opština u Srbiji.

Predsednik IPA Srbije prof. dr Nebojša Pantelić, rekao je da je najvažniji vid prevencije huliganizma – edukacija.
– Kada govorimo o ispoljavanju nasilja na sportskim manifestacijam, može se reći da je prisuno u velikom broju svuda u svetu. Najvažniji vid prevencije jeste edukacija. Sve više prisutni vid edukacije je sprečavanje huliganizma i pri tom se polazi od najmlađih potencijalnih navijača, a to su deca u srednjoj školi. Tamo se od malih nogu uče kako navijati i kako se ponašati i ono što je najvažnije kako prihvatiti različitosti i ponašati se u skladu sa njima – rekao je između ostalog prof. dr Nebojša Pantelić.
Na konferenciji je navedeno da je više od 550 učenika srednjih škola u Srbiji prošlo edukativne radionice za prepoznavanje i izbegavanje nasilja, kao i da je više od 500.000 mladih o tome informisano putem medija i na društvenim mrežama.
Ova akcija je odličan vid edukacije naših mladih dok su u školama, ali takođe ta edukacija se mora nastaviti i kada su van nje. Roditelji, rođaci, prijatelji, svi zajedno moramo da radimo na podsticanju naših najmlađih kako bismo ih naučili pravim vredostima. Ovaj projekat je samo deo u formiranju njihovih ličnosti. Zajedničkim snagama u budućnosti ima naznaka da nam bude bolje i da što manje bude nasilja na sportskim manifestacijama.