IZLOŽBA SLIKA „IZRAEL“

U okviru projekta „Očuvanje srpskog nacionalnog identiteta“, Internacionalna policijska asocijacija – Sekcija Srbija je bila pokrovitelj sedme kolektivne izložbe pod nazivom „IZRAEL“, koja je predstavljena u Vazduhoplovnom savezu Srbije u Beogradu.
Sam projekat nastao je potpisivanjem sporazuma o saradnji izmedju UG „Krila anđela“ i Jevrejske Opštine Kikinda, sve ovo sa ciljem da se svetu pokaže ono što jeste lice Srbije. Prijateljstvo, ljubav, i poštovanje dvaju naroda, srpskog i jevrejskog koji seže hiljadama godina unazad i koje se na ovim područjima uvek negovalo i ukrepljivalo poštovanjem prema kulturnim tradicijama dvaju naroda.
Predstavljene su slike izrađene od 18 autora iz Srbije i Rusije čija je tema judeizam, simboli, predeli Izraela i ljudi. Dosadašnji uspešno realizovani projekti su pokazali da saradnja ide u dobrom pravcu, te da odnose treba učvršćivati daljim planovima, kako u Srbiji, tako i sa inostranstvom.
Slikari su svojim umetničkim radom pokazali svoj nesebičan trud da ova izložba bude na zavidnom nivou.
Predsednik IPA Sekcije Srbija, dr Nebojša Pantelić je u svom obraćanju, izmedju ostalog, istakao da je ..“u sklopu svojih celjeva i zadataka IPA Srbija u proteklih godinu dana bila pokrovitelj projekta „Očuvanje srpskog nacionalnog identiteta“ u okviru kojeg je domaćoj i međunarodnoj javnosti prezentovana istorija, kultura i tradicija srpskog naroda i srpske države.
Kako je IPA organizacija koja u svojoj porodici ima 65 država sveta, želja nam je da svakoj članici ove najveće policijske porodice posvetimo izložbu kako bi je na najbolji način predstavili javnosti Srbije i na taj način dokazali da IPA spaja nespojivo i da za nas nema granica, a što možda najbolje i govori naš moto „SERVO PER AMIKEKO“, što u prevodu znači služba kroz prijateljstvo.
Svi vi koji ste večeras ovde sa nama ste najbolji dokaz da smo na pravom putu. IPA Srbija ima dugogodišnju iskrenu, prijateljsku i bratsku saradnju sa IPA Izraelom i ova izložba je samo dokaz naše povezanosti.

Koristim priliku da se zahvalim našim dragim umetnicima jer biću slobodan da kažem da Istoriju stvaraju umetnici a ne pobednici i dokle god budu postojala vaša dela toliko će postojati i jedan narod i jedna država.
I Srbija i Izrael imaju čime da se ponose.
Svoje obraćanje je završio sa rečima Rabina Brekmana Levia, koji je rekao „Najlakši put uspeha je preko otkrića radosti i ispunjenja u svemu što radite“.
Za sve goste umetnici su priredili malo iznenađenje jer su predstavili slike predsednika Rusije i SAD.

« od 2 »