IPA SRBIJA KAO SAGOVORNIK U DIJALOGU O PREVENCIJI TRANSNACIONALNOG KRIMINALA

Dana 19. juna 2018. godine, prof. dr Nebojša Pantelić, predsednik IPA Sekcije Srbija, primio je zajedno sa članovima Odbora za obrazovanje IPA Regije Beograd prof. dr Igorom Pejovićem, predsednikom Odbora i potpredsednikom dr Jelenom Slović, predstavnike međunarodne organizacije InterPortPolice i organizacije Crime Stoppers Global Solutions iz Sijetla, država Vašington, Sjedinjene američke države.
Ispred međunarodne organizacije InterPortPolice sastanku je prisustvovala prof. dr Olga Ravasi, Specijalni savetnik za spoljnu politiku i bezbednost u kancelariji Generalnog sekretara, dok su ispred organizacije Crime Stoppers Global Solution bili dr Skot Sotebir, član Odbora i gospodin Džim Fuda, potpredsednik.
Prof. dr Pantelić je primio goste i poželeo im dobrodošlicu u ime IPA Srbija, a potom je razgovor nastavljen u srdačnom i prijateljskom tonu. Nakon kratkog predstavljanja aktivnosti IPA Srbija, predsednik Odbora za obrazovanje prof. dr Pejović je posebno predstavio aktivnosti Odbora za obrazovanje, pre svega u pogledu stalnog obrazovanja i unapređenja znanja članova IPA Srbija. Aktivnosti Odbora za obrazovanje imaju za cilj da kroz predavanja, obuku i druge oblike razmene znanja i iskustva, kako u zemlji tako i u inostranstvu, članovi IPA Srbija stiču nova znanja i veštine kako bi dali svoj najbolji doprinos u vršenju dužnosti.
U srdačnom razgovoru gosti su predstavili aktivnosti i misiju organizacije Crime Stoppers Global Solutions, gde su istakli da je reč o inicijativi za prevenciju kriminala zasnovanoj na konceptu uspostavljanja interaktivnog partnersta između policije, medija i javnosti. Inicijativa za uspostavljanje takvog mehanizma pokrenuta je 1976. godine u Americi i vrlo brzo je dala rezultate, tako da se proširila na međunarodnom nivou.
Crime Stoppers Global Solutions je organizacija kojoj je glavna misija da pomogne u borbi protiv transnacionalnog kriminala, posebno na mestima koja su izvorišta ili na tranzitnim rutama, a pre nego što se prošire na druge države. Aktivnosti Crime Stoppers Global Solutions su posebno fokusirane na prevenciju trgovine ljudima, terorizam, trgovine oružjem, krijumčarenje droga, nedozvoljenu trgovinu i kompjuterski kriminal. Organizacija je pre svega usmerena na usvajanje i primenu novih modernih tehnologija, koje su danas dostupne velikom broju korisnika, kao što su „smart“ mobilni telefoni, kako bi se na što jednostavniji način omogućila zajednici prijava kroz jedinstvenu platformu za prijavljivanje kriminalnih aktivnosti, sa fokusom na trgovinu ljudima, terorizam, trgovinu oružjem, trgovinu drogom, nedozvoljenu trgovinu i kompjuterski kriminal.
Prof. dr Pejović i dr Slović su u srdačnom i prijateljskom razgovoru sa gostima razmenili iskustva i ideje, ali istovremeno kroz interaktivan dijalog razmotrili izazove modernog kriminaliteta. Zajednički zaključak sastanka je da je neophodno uspostaviti dijalog i kroz međunarodnu saradnju učiniti šta je moguće na prevenciji kriminala. S obzirom na to da je trgovina ljudima, terorizam, trgovina oružjem, krijumčarenje droga, nedozvoljena trgovinu i kompjuterski kriminal međunarodna aktivnost neophodno je da se aktivnosti prevencije, otkrivanja i procesuiranja kooridniraju na internacionalnom nivou, gde je Internacionalna policijska asocijacija pravi partner za tako nešto.
Dr Ravasi, dr Sotebir i gospodin Fuda zahvalili su se Predsedniku IPA Sekcija Srbija, kao i članovima Odbora za obrazovanje, na srdačnom prijemu i konstruktivnom dijalogu na temu internacionalne inicijative prevencije kriminalniteta.