GENERALNI SEKRETAR IPA SRBIJA , MILORAD PETKOVIĆ ZA SREMSKE VESTI: PODIŽEMO UGLED POLICIJE – USKORO IPA REGIJA U SREMU

Milorad Petković, generalni sekretar IPA Srbije, strukovne policijske asocijacije, u razgovoru za portal Sremske Vesti, odgovara na pitanja vezana za rad ove organizacije u Srbiji, njihove ciljeve, jubilej, podizanju ugleda policije, prevenciji kriminaliteta, zaštiti od zloupotrebe IPA žiga i osnivanju sremske Regije IPA-e.

Vest preuzeta sa:
SREMSKIH VESTI

Gospodine Petkoviću, šta je to IPA i čime se bavi?

-Pre svega hvala Vam što se vaš portal Sremske Vesti interesuje za rad IPA Srbije. Internacionalna Policijska Aasocijacija (IPA) je najveća strukovna asocijacija policajaca. Osnovana je 1950 .godine u Velikoj Britaniji, a kasnije svoj uticaj proširila u zemljama zapadne evrope kao što su Nemačka i Francuska, danas IPA okuplja policijske službenike u preko 70 država sveta.

IPA ima savetodavni status po policijskim pitanjima pri Savetu Evrope, UN-a i organizaciji Američkih država, izrazito je poštovana od strane većeg broja razvijenih država sveta jer doprinosi podizanju ugleda policije, razmenu profesionalnih iskustava među policijskim službenicima nižeg i višeg ranga, doprinosi pomirenju i toleranciji, pomaže ugroženim porodica policajaca, pomaže organizacionim jedinicama policije, organizuje profesionalne, sportske, kulturne i druge manifestacije.

Članovi naše asocijacije su aktivni i penzonisani radnici ministarstva unutrašnjih poslova bez obzira na čin, nacionalnu pripadnost, religiju i boju kože i svima nudimo jednake mogućnosti.

Možete li da nam navedete neki od primera kako to IPA pomaže policiji u njenom radu?

–Pre svega trudimo se da podižemo ugled srpske policije i ojačamo kapacitete ljudskih resursa i opremljenost policije.

Prošle godine u Sremu na Fruškoj Gori održali smo seminar o EU Fondovima gde smo obučili 35 radnika Ministarstva unutrašnjih poslova iz 16 područnih Policijskih uprava, kako da apliciraju za sredstva iz EU Fondova i nađu partnere. Ova obuka doprineće da kolege na regionalnom nivou nađu partnere i izrade projekte koji će doprineti prevenciji kriminala kroz organizaciju edukativnih preventivnih sadržaja za građane kao i opremanje organizacionih jedinica policije.

Nedavno smo donirali veći broj lap top računara i drugu računarsku opremu Sektoru za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, što će doprineti efikasnosti u radu ovog sektora.

Organizovali smo veliki broj seminara, tribina i drugih stručnih skupova na kojima su predavači bili policijski službenici iz inostranstva kao i domaći predavači sa velikim iskustvom, a sve radi veće bezbednosti građana republike Srbije pod čim podrazumevam prevenciju kriminaliteta, prevenciju u zaštiti od požara, prevenciju bezbednosti učesnika u saobraćaju i druge teme. Na tom poslu smo apsolutni partneri Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije jer nam je interes da se građani osećaju sigurnije.

Recite nam nešto o Klubu IPA prijatelja? Ko su članovi tog Kluba?

–Klub prijatelja je osnovan kako bi okupio prjatelje naše profesije, preduslov za članstvo je da nisu kažnjavani i osuđivani, a kako bi zajedno doprineli postizanju naših plemenitih ciljeva i podizanju ugleda policije. U svetu postoje slične organizacije kao što je “Friend of police” (FOP) –prijatelji policije, koji su uvek tu za službenike policije i često pomažu u raznim akcijama policije.

Naše aktivnosti u Srbiji su do sada podržali mnogi ugledni pojedinci pomenuću neke od njih , Nj.K.V. princ Aleksandar II Karađordjević, Dušan Dule Savić bivši fudbaler, košarkaš Marko Simonović, Prof dr Aleksandar Ređek, director Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana i drugi koji su svoj ugled stavili u službu promocije vrednosti i ciljeva za koje se mi zalažemo.

Nedavno je u Moskvi holivudski glumac Stiven Sigal primljen u Klub IPA prijatelja, a to samo dokazuje da je naša ruka pružena svima koji žele dobro svojoj policiji i državi.

Ove godine slavite jubilej deset godina postojanja, kako ocenjujete dosadašnji rad IPA-e u Srbiji?

–Samo ću vam reći da je IPA Srbija na sednici međunarodnom Izvršnom odboru proglašena za najbolju u svetu, gde su uzete u obzir sve aktivnosti koje sprovodimo, bilateralni sporazumi o saradnji koje smo potpisali sa većinom Sekcija IPA-e iz država članica. To je velika nagrada za nas!

Mi smo imali čast da budemo mentor Crnogorskoj policiji za prijem u punopravno članstvo u svetsku IPA organizaciju a sada se staramo da budu primljene i naše kolege iz Albanije.

Za prethodnih deset godina najviši novo odnosa smo ostvarili sa IPA Sekcijama Ruske Federacije, Grčke, Izraela, Poljske i Rumunije. Te pozicije i kontakte smo iskoristili da povežemo naše predstavnike privrede i političkih struktura kako bi ostvarili saradnju i promovisali našu zemlju u svetu.

Nedavno je predsednik IPA Srbije, dr Nebojša Pantelić, sa saradnicima otvorio novu IPA Kuću na Paliću za potrebe smeštaja naših članova, edukativne sadržaje, a po ugledu na razvijene zemlje, kao što je Nemačka gde imamo veliki broj IPA kuća.

Da li ste tokom rada prethodnih godina nailazili na neke probleme s obzirom da nosite atraktivan naziv?

-Naravno da jesmo. Pored afirmativnih sadržaja i aktivnosti ima i problema sa kojima smo se suočavali, od toga da nas nekada pomešaju sa interpolom koji je operativna policijska organizacija, IPA Fondovima, do toga da su pojedini zloupotrebili naš logo koji je medžunarodno zaštićen kao žig u svrhu lažnog predstavljanja i raznih nečasnih radnji.

Mi smo jedna pre svega humana asocijacija! Registrovani smo na temelju svojih ciljeva da radimo na zaštiti ljudskih prava i nećemo dozvoliti nikome da nam nanese štetu, naruši ugled IPA-e i svih nas koji smo savesni članovi. U tome nam pomaže Zavod za intelektualni svojinu Srbije, nadležna Tužilaštva i naravno policija.

Da li IPA deluje i u Sremu?

-Trenutno je IPA u Sremu u završnoj fazi osnivanja, očekujem da IPA u Sremu do kraja godine izabere rukovodstvo i otvorimo Kancelariju koja će doprineti da se policijski službenici iz Srema povešu sa kolegama iz inostranstva, ostvare benificije koje im nudi članstvo u našoj asocijaciji. Moram da pohvalim kolege iz Sremske Mitrovice na čelu sa Kordinatorom IPA-e za Srem, Nikolom Zeljkovićem, koji su organizovali manifestacije u saradnji sa gradom Sremska Mitrovica, Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, školama i drugim institucijama. Želim im uspeha u daljem radu i da nastave istim tempom.

Šta je ono što vas očekuje u budućem periodu?

–Pred nama je ove godine učešće na 23. Međunarodna konferencja bezbednih zajednica u oktobru u Novom Sadu, gde smo partneri sa Međunarodnim centrom za sertifikaciju bezbednih zajednica iz Stokholma. Ovogodišnji pokrovitelj pomenute Konferencije je Vlada AP Vojvodina.

Očekuje nas niz projekata sa domaćim i inostranim partnerima, obuke, edukacije i druge manifestacije.

U 2017. godini, organizovaćemo niz manifestacija u Beogradu, i proslavu 10 godina postojanja u Srbiji, gde očekujemo goste iz preko 60 država sveta. To će biti prilika da razmenimo iskustva sa velikim brojem kolega i sretnemo se sa starim prijateljima i ostvarimo nova prijateljstva, jer je naš Esperanto moto “Služba kroz prijateljstvo”-Servo per Amikeco.

Očekuje nas u oktobru učešće fudbalske ekipe ” IPA NOVI SAD -COPO SRBIJA ” na najvećem međunarodnom policijskom fudbalskom turniru u Holandiji, gde ćemo predstavljati boje naše zemlje i policije. Očekujemo ozbiljan rezultat!

Šta bi poručili našim čitaocima?

-Da sarađuju sa svojom policijom i pomognu policijskim službenicma u teškom poslu koji obavljaju zbog svih nas, jer ćemo jedino tako svi mi živeti bezbednije, a naša deca odrastati u bezbednijoj zajednici bez nasilja i kriminala.