Dani policije u Oradea, Rumunija

U periodu od 24. – 26.03.2016. godine, delegacija IPA Sekcije Srbije, u sastavu, Đurić Zdravko, predsednik Nadzornog odbora IPA Sekcije Srbije i Pešić Aleksandar, I pomoćnik generalnog sekretara IPA Sekcije Srbije, je po pozivu general majora, gospodina doktora Liviu Popa, načelnika Policijske uprave Bihor, prisustvovala svečanostima povodom Dana policije Rumunije.

U četvorodnevnom boravku, delgacija je prisustvovala međuarodnoj konferenciji pod nazivom „Međunarodna saradnja : Javno preduzetništvo i inovativne tehnike u finansijskoj istrazi”, gde su nakon pozdravne reči načelnika policijske uprave Bihor, dr Liviu Popa, predavanja održali:

Doktor Sebastian Vadiva, Dekan Poslovne škole u Oradei, sa temama:
“Opšti trend u globalnoj ekonomiji i značaj preduzetništva”
“Priroda, značaj i uticaj na inovacije u društvu u 21. Veku”

Suzan Breamer – Verbruggen, rukovodilac spoljnih poslova centralne jedinice za borbu protiv prevara, FIOD tima, iz Amsterdama, Norveške, sa temama:
“Inovativne istražne tehnike i preduzetništvo u Holandiji”
“Tajne operacije”
“Deepweb”
“Povraćaj imovine”
“Praćenje trendova” i

Gospodin Bernhard Schwarc, privatni detektiv iz Luksemburga, sa temom:
“Predstavljanje akcije privatnog istražitelja za prevare – Studija slučaja”.

Podovom održane konferencije, dobijeni su i zvanični sertifikati o učešću.

Po predviđenom protokolu, 25.03.2016. godine, delegacija je prisustovala svečanoj akademiji u Pozorištu grada Bihora, odakle je sa svojim domaćinima na gradskom trgu prisustvovala svečanom postrojavanju policijskih službenika, defileu i pokaznim vežbama Žandarmerije Rumunije, vodiča pasa i dr. što je bilo propraćeno velikim bojem prisutnih građana I njihove dece.

Po završenim svečanostima, u večernjim satima, u objektu Ambasador, u Oradei, prisustvovano je tradicionalnom Policijskom balu, koji se već 10 godina održava u Oradei, a namenjen je supružnicima i suprugama policajaca Oradee, koji im se na ovakav način odužuju zbog stalnog odsustva od porodice i obavljanja svog policijskog posla.

U toku boravka, ostvareni su kontakti sa domaćinom, gospodinom doktorom Liviu Popa, koji je izrazio zahvalnost zbog dolaska delegacije sa željom da nastavi dobru saradnju u budućnosti I poseti Srbiju 01.07.2016. godine.

Takođe su ostvareni kontakti i sa Predsednikom IPA Regije 1 Bihor, komesarom Cristian Stanciu, Aire Kamphus, vođi tima Inspektorata Ministarstva za socijalna pitanja i zapošljavanje Norveškem kao I Ficut Catalinom, iz kancelarije Evropskog parlamenta, koji su izrazili želju za saradnjom u svim pogledima.