Zaova 2016

Policajci se takmičili u kuvanju gulaša

U Zaovačkoj šumi kod Malog Crnića, uz muziku, “mučenicu” i druženje, održano još jedno takmičenje u kuvanju gulaša i pecanju ribe na plovak.

MALO CRNIĆE – U Zaovačkoj šumi kod Malog Crnića, održana je manifestacija „Zaova 2016”, na kojoj su se policajci takmičili u kuvanju gulaša i pecanju ribe na plovak. Kulinarsko takmičenje, osmo po redu, bilo je međunarodno, jer su u njemu učestvovali i policajci iz Doboja – Republika Srpska, uz kolege iz Kikinde, Beograda i Braničevske regije. Ukupno je bilo deset ekipa, koje su se, dok su kuvale gulaš, okrepljivale uz pomoć domaće “mučenice”, roštilja, predjela u vidu vlaškog kačamaka i ovčjeg sira, čorbastog pasulja, a tu je bilo i neizostavno prase na ražnju.

Ekipa “Sam protiv svih” iz Požarevca, osim gulaša, spremala je i čorbast pasulj za sve prisutne, koji je izazvao najviše oduševljenja, zahvaljujući glavnom kuvaru Milanu Vučkoviću, dok je za predjelo u vidu vlaškog kačamka od belog brašna i ovčjeg sira bio zadužen njihov član Novica Blagojević Hans iz Velikog Gradišta. Ova ekipa bila je osma u kuvanju gulaša, ali je zato u kuvanju pasulja bila bez premca.

-Spremili smo pasulj za sve prisutne u kazanu od 70 litara. Pored pasulja-gradištanca u kazanu su se krčkala domaća slanina, suva rebra i kobasica, a poseban šmek majstor Milan mu je napravio uz razne začine i njegove posebne sastojke, koje čuva kao tajnu-otkrio nam je popularni policajac iz Gradišta Hans kako je spremljen ovaj izvrstan čorbast pasulj.

Po završetku kuvanja gulaša, četvročlani žiri bio je na mukama, jer su svi gulaši bili odlično spremljeni. Ipak, posle degustacije, za pobedniika je proglašena ekipa “Regija Ispostava Veliko Gradište”, koja je za nagradu dobila kuvarski kotlić i tronožac. Primajući nagradu njihov kapiten, inače zamenik komandira policijske stanice u Velikom Gradištu, Zoran Mijajlović samouvereno je poručio: „Narednih pet godina pobednički kotlić biće naš“!!! Drugo mesto zauzela je ekipa “Regija Ispostava Sedište”, čiji su članovi osvojili IPA majice, a treće “Regija Ispostava 2”, kojima je dodeljena nagarda u vidu kutlače. Sve nagrade dodelio je zamenik načelnika Policijske uprave „Požarevac“, Saša Milenković.

Ekipa iz Doboja, koja u Zaovu dolazi drugu godinu za redom, kao poklon od kolega iz Srbije dobila je domaću rakiju “Braničevku”. Oni su svoj ukusni gulaš spremili od čak četiri vrsta mesa: svinjskog, goveđeg, srnetine i od divlje svinje. Na pitanju da li su ubacili i meso medveda iz svog zavičaja, lakonski su odgovorili da je lov na ovu životinju kod njih zabranjen . Zanimljivo je da su tri člana ekipe iz Kikinde svi Bosanci kolonisti. Oni su od domaćina na poklon dobili rakiju i kutiju za ključeve. Isti poklon dobio je i predsednik IPA Srbije, Nebojša Pantelić iz Beograda.

U pecanju ribe na plovak prvo mesto pripalo je ekipi “Beogard 1”, jer su upecali 5.235 grama ribe. Na drugom se našla ekipa “Paki i Laki” sa upecanih 4.175 grama, a na trećem ekipa “Crniće 1”, koja je upecala 3.095 grama. Svi oni dobili su pehare u obliku ribe, različitih veličina.

Na kraju svim prisutnima obratio se Dragan Petković, predsednik IPA Regije Braničevo, organizator manifestacije porukom:
-“Posebno bih istakao da ovo nije bilo takmičenje u kuvanju lovačkog, već policijskog gulaša, jer lovački kuvaju lovci a policijski policajci. Samo takmičenje bilo nam je u drugom planu, a u prvom je bilo druženje i bolje upoznavanje-naglasio je on.

Prošle godine policijska “gulašijada” u Zaovi održana je kasnije od planiranog termina, zbog održavanja Parade ponosa u Beogradu. Ovog puta Parada ponosa je već uspešno prošla, kao i fudbalski derbi u Beogradu, pa su kolege mogle opušteno da se druže u Zaovačkoj šumi.

Simbolika
Zanimljivo je da je pobednik osme IPA-Gulašijade ekipa iz Velikog Gradišta taj uspeh ostvarila dva puta, i to za redom, što se do sada koliko ovo takmičenje traje, nikad nije dogodilo. Simbolika je u tome štu su pobednici osme gulišijade bili pod rednim brojem osam.

Peh
Mali peh desio se kapitenu pobedničke ekipe Zoranu Mijajiloviću kome se prilikom dodele nagrada slomila drvena klupa na kojoj je sedeo, pa se koliko je dug opružio po Zaovskoj zemlji, što je izazvalo grohotan smeh prisutnih kolega. Kapitenu pobedničke ekipe ni taj peh nije pokvario raspoloženje zbog ostvarene dvostruke uzastopne pobede.