SEMINAR SA TEMOM “BORBA PROTIV VISOKOTEHNOLOŠKOG KRIMINALA“ U ORGANIZACIJI IPA REGIJE BOR ODRŽAN U PERIODU OD 15. DO 17.04.2016. GODINE U KLADOVU U HOTELU ĐERDAP

U organizaciji IPA Regije Bor u periodu od 15. do 17.04.2016. godine u Kladovu, u hotelu Đerdap, održan je seminar sa temom “Borba protiv visokotehnološkog kriminala“. Predavači na seminaru su bili dr Zvonimir Ivanović, docent Kriminalističo-policijske akademije u Beogradu, dr Vladimir Urošević, šef Odseka za suzbijanje i sprečavanje elektronskog kriminala, Odeljenja za borbu protiv VTK (SBPOK), i mr Sergej Uljanov, načelnik Odeljenja za saradnju sa INTERPOL-om, Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju.
Visokotehnološki kriminal obuhvata skup krivičnih dela gde se kao objekat izvršenja i kao sredstvo za izvršenje krivičnog dela javljaju računari, računarske mreže, računarski podaci, kao i njihovi produkti u materijalnom i elektronskom obliku. Broj i vrste krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, kao i ekonomsku štetu koja nastaje izvršenjem ovih krivičnih dela, veoma je teško proceniti. Međutim, broj izvršenja krivičnih dela i ekonomska šteta koja je do sada registrovana iz godine u godinu u stalnom je porastu. Načini izvršenja krivičnih dela, zbog same prirode savremenih informacionih tehnologija, veoma su raznoliki i sve sofisticiraniji.
U cilju efikasnije borbe protiv ove vrste kriminala, ali i podizanja nivoa bezbednosne kulture, kao i svesti građana o nužnosti opreza u kontaktu sa “virtuelnom stvarnošću“, IPA Regija Bor je organizovala seminar sa ovako aktuelnom temom, kako bi policijski službenici, članovi IPA-e obnovili postojeća i stekli nova znanja koja mogu primeniti u svom radu, a ostali učesnici seminara uvideli kako da zaštite sebe i članove svoje porodice kako ne be postali žrtve protivpravnih radnji.
IPA Regija Bor je ugostila delegaciju IPA Sekcije Srbija na čelu sa prdsednikom IS dr Nebojšom Pantelićem, uz čiju podršku je seminar i organizovan, zatim delegaciju IPA Regije Vranje, Kikinde, Braničeva i Subotice, na čelu sa potpredsednikom IS IPA Sekcija Srbije Aleksandrom Rajnovićem. Tokom seminara učesnici su imali priliku da zahvaljujući eminentnim stručnjacima koji se svakodnevno bave borbom protiv visokotehnološkog kriminala, a inače je potrebno istaću da su sva trojica članovi IPA Sekcija Srbije Regije Beograd, diskutuju o aktuelnim temama, postavljaju pitanja i dobiju sjajne odgovore. Razmena iskustva u radu gotovo svih prisutnih članova IPA Regija nije izostala. Na taj način izgrađene su i ojačane veze između policijskih službenika što je svakako pozitivno imati uticaj na efikasnost u daljem radu, i time se još jednom u nizu potvrdio slogan “servo per amikeco“.
Učesnici koji su u Kladovo, mali grad na desnoj obali Dunava, pristigli u petak, mogli su da se od napornog radnog dana odmore uz dunavski kej i koktel dobrodošlice u baru hotela Đerdap. U subotu je nakon pridruživanja ostalog dela učesnika, od 10,oo časova orno počeo radni deo seminara koji je otvorio Vukašin Sperlić, predsednik IS IPA Regije Bor. Učesnicima se zatim obratio i predsednik IS IPA Sekcija Srbije dr Nebojša Pantelić koji je istakao značaj IPA kao najveće policijske svetske organizacije, i poželeo uspešno učešće svima na seminaru.
Ovaj događaj je medijski propraćen od strane lokelne televizije TV Kladovo, koja je uvek uz predstavnike MUP-a Republike Srbije na području opštine Kladovo i znatno doprinosi afirmaciji policije a naročito radu policije u zajednici, a samim tim i afirmaciji Internacionalne policijske asocijacije.
Prisutnima nije bilo dovoljno što su mogli saznati tokom prvog dela predavanja, već su i za vreme kafe pauze iskoristili naše kolege Vladu, Sergeja i Zvonka da im postave još po neka pitanja i razjasne probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu. Slično je bilo i nakon završetka predavanja. Prethodno su predsednik Vukašin Sperlić, sekretar Ivan Radojković i potpredsednik IS IPA Regije Bor Saša Janković, uručili gostima zahvalnice za izuzetan doprinos u radu IPA Regije Bor i jačanje njenog ugleda u javnosti, kao i sertifikate kojim se potvrđuje učešće na održanom seminaru.
Nakon radnog dela učesnici seminara su imali priliku da osete čari Dunava vozeći se brodom hotela Đerdap od Kladova i srednjevekovne tvrđave Fetislam, do naselja Kostol, nizvodno, gde se nalaze ostaci Trajanovog mosta.
Zahvaljujući izuzetnoj saradnji IPA Regije Bor i Biblioteke “Centar za kulturu“ Kladovo, koju predstavlja i predvodi direktor gospođa Žaklina Nikolić, u galeriji biblioteke u Kladovu je od 19,oo časova održana tribina koja je predstavljala temu seminara prilagođenu građanstvu i lokalnoj zajednici. Na tribini su prisustvovali građani Kladova, prosvetni radnici kao i predstavnici preduzeća koji se bave IT poslovima. Izlaganje trojice stručnjaka je naišlo na oduševljenje prisutnih a interakcija u komunikaciji nije izostala. Predstavnici škola sa područja Kladova su istakli da je održavanje ovakve tribine bilo krajnje neophodno i izrazili su zahvalnost i poštovanje IPA Regiji Bor i Policijskoj stanici u Kladovu na organizaciji. Na kraju tribine sekretar IS Regije Bor Ivan Radojković je uručio zahvalnicu direktoru Žaklini Nikolić.
Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru za čiji se program pobrinuo menadžment hotela Đerdap, te su gosti uz aplauz i iznenađenje koje se nije moglo sakriti propratili defile osoblja svečane sale, najpre konobara a zatim i punog sastava kuhinje koja je bila krivac za sve specijalitete i đakonije koje su stavljene na raspolaganje u vidu švedskog stola. Druženje je nastavljeno do ranih jutarnjih sati.
Na kraju, kao što to i biva, domaćini su u nedelju pre podne ispratili goste uz srdačne pozdrave i sa željom da ovakvi skupovi postanu tradicija u Kladovu, mestu u čijem području je Dunav najlepši.

Informacije o celokupnoj ponudi hotela Đerdap možete pronaći na internet sajtu www.hoteldjerdap.com