Poseta IPA Regije Zlatiborske gradu Trebinju, Mostaru i Sarajevu

U Trebinju je boravilo 20 članova „Zlatiborske IPA regije – Međunarodne policijske asocijacije“, koja okuplja više od 650.000 članova u 70 država širom sveta i kao takva predstavlja najveće policijsko udruženje na svetu.
U okviru IPA Srbije ima više regija i Zlatiborska je najmlađa regija jer je formirana 2021. u Kosjeriću. Osnovana je u cilju druženja i međusobnog pomaganja i ima 65 članova. Ovo je prvo putovanje kao samostalne Regije gde se osetila potreba da posetimo braću, kolege i prijatelje na jugu Republike Srpske u prelepom Trebinju. Za Hercegovinu su vezane razne uspomene, prvo po poreklu jer su većini članova koreni odatle, a veliki deo kolega služio je vojsku u Trebinju i Bileći
Članovi IPE iz Kosjerića, Arilja, Požege i Užica su u dvodnevnoj posjeti obišli Spomen-sobu, Stari grad, Muzej Hercegovine, Hercegovačku Gračanicu, Manadtir Tvrdoš, Grad sunca, Korićku jamu, Mrkonjiće…
Predsjednik Zlatiborske IPA regije Nikola Đerić nadahnuto je pričao o Hercegovini jer su i njegovi koreni iz ovih krajeva:
„Cilj nam je da upoznamo što više naših kolega iz ove regije, da se upoznamo, da širimo prijateljstvo i da jedni druge posećujemo jer kroz nova druženja dolazimo do novih saznanja. Ovdje se osjećamo kao kod kuće. Mi smo zvali naše kolege iz Trebinja i nadamo se skorom viđenju“, kaže Đerić.

Članovi IPA regije Zlatiborska su u obnovljenom pravoslavnom hramu u Mostaru prisustvovali večernjoj liturgiji koju je služio Vladika Eparhija Zahumsko-Hercegovačka Dimitrije.

Dana 26.03.2022. godine, rukovodstvo i članovi NS IPA Srbija – Regije Zlatiborska u Mostaru susreli su se sa Ćurčić Tomislavom, predsednikom Regionalnog kluba HNŽ/K- Mostar i član UO IPA BiH sa kojim su uspostavili kontakt i kojom prilikom su razmenili prigodne poklone, a u prijateljskom razgovoru, dogovorene su smernice za dalju saradnju dve Regije, kao i  da će se nastaviti lepa druženja, saradnja i prijateljstvo, a što i jeste u duhu  IPA-e i njene krilatice „Servo per amikeco-služiti kroz prijateljstvo“. U  nastavku obilaska, delegacija je svratila u Sarajevo, gde su obišli znamenitosti grada i spomen-obeležje „Kazani“. Domaćini su pozvani u posetu Regiji Zlatiborska da se upoznaju sa lepotama Zapadne Srbije i njenim turističkim potencijalima.