3. Igre „Despota Đurđa“

U organizaciji Internacionalne policijske asocijacije (IPA) – regije Podunavlje, u Velikom gradu smederevske Tvrđave održane su proteklog vikenda treće igre „Despota Đurđa“, manifestacija na kojoj se oko 150 članova IPA – aktivnih i penzionisanih policijskih službenika iz gotovo svih balkanskih zemalja – Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Republike Srpske, ali i velikog broja gradova Srbije došli u Smederevo prvenstveno radi druženja i razmene iskustava, ali i da odmere snage u tradicionalnim sportskim disciplinama – nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj, trci u džakovima i nadvlačenju štapom. Takođe, gosti su u društvu domaćina posetili Muzej, vilu „Zlatni breg“ na Plavincu, Vinariju „Jeremić“, obišli Tvrđavu, a bili su u prilici da uživaju i u plovidbi Dunavom.

– Došlo nam je 26 gostiju iz inostranstva. To su članovi IPA iz Nove Gorice, Postojne, Prilepa, Doboja i Brčkog. Pored njih, tu su i naši prijatelji i kolege iz Subotice, Zrenjanina, Sombora, Beograda, Kovina, Požarevca, Prijepolja, Niša, Novog Sada, Zaječara, Jagodine, Bora, Kosovskog Pomoravlja… Ovo su treće igre, s tim da su prošlogodišnje otkazane zbog majskih poplava. Iz godine u godinu sve je više učesnika. Na prvim bilo nas je 50-ak, drugim 90, a sada se okupilo oko 150 učesnika – priča za „Naš glas“ Perica Milovanović, predsednik IPA regije Podunavlje.

Pored takmičara, igrama su prisustvovali i prijatelji i donatori ove manifestacije. Među onima koji od prvog dana podržavaju i na najbolji način pomažu igre „Despota Đurđa“ je i Bojan Teofilović, zamenik gradonačelnika Smedereva.

– Mi kao lokalna samouprava ponosni smo što su policajci sa gotovo čitavog Balkana, od Slovenije do Makedonije, danas ovde sa nama. To je velika stvar za Smederevo, jer je u pitanju internacionalna manifestacija. Ja sam imao tu čast da budem sa vama od prvog skupa u Smederevu. Moram da se zahvalim svim donatorima koji su pomogli organizaciju susreta policajaca koji rade važne poslove u svojim državama i koji će, verujem, širiti vesti o Smederevu kao dobrom domaćinu i gradu značajnih kulturnih, istorijskih, turističkih i drugih potencijala – rekao je, između ostalog, Teofilović u obraćanju učesnicima igara.

Internacionalna policijska asocijacija ( IPA) značajnu pažnju poklanja i humanitarnom radu.

– Prošle godine tokom majskih poplava naša IPA regija sakupila je od svog članstva i prijatelja preko hiljadu evra koji su donirani poplavljenim područjima u Smederevskoj Palanci i Obrenovcu. Naši drugari iz Slovenije – Postojne i Nove Gorice, sakupili su takođe hiljadu evra koje su nam poslali, a mi prosledili Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ u Obrenovcu, koja je bila najviše ugrožena u majskim poplavama – kaže Perica Milovanović.
Rezultat toga su zahvalnice Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Obrenovca koje su na ovogodišnjim igrama svečano uručene predstavnicima IPA iz Postojne i Nove Gorice. Prethodno IPA regije Podunavlje potpisala je dve povelje o bratimljenju, sa kolegama iz Distrikta Brčko i Doboja.

– To je, inače, naša treća povelja o bratimljenju. Prvu smo potpisali pre šest godina sa IPA regijom Nova Gorica. I na taj način ostvaruje se naše osnovno geslo, a ono glasi – Služba kroz prijateljstvo. Želimo ustvari da službu dovedemo do nivoa kada će svi policajci drage volje, a ne zbog plate biti spremni da urade sve za svoje kolege i bezbednost svih građana – ističe Milovanović.